9 aug. 2011

Vadå pedagogisk dokumentation?

Satt framför datorn idag och gick igenom alla bilder som tagits under årets gång på förskolan. Det blir väldigt mycket bilder och när jag satt där kom en kollega och kommenterade mängden bilder med att säga

     Kollega: "Gud vi har varit så dåliga på de där med att ta och använda bilder på verksamheten och barnen under läsåret...."
     Jag: "Jaså? Vi har tagit hur mycket bilder som helst!"
     Kollega: "Jo men de har vi med men att sätta upp dem menar jag, den pedagogiska dokumentationen, att visa vad de är dom gör!"
     Jag: "Är det vad pedagogisk dokumentation är för dig?"
     Kollega: "Ja de är ju det som det är!"
     Jag: "Men det finns ju mer än bara sätta upp bilder...."
     Kollega: "Jo men den pedagogiska dokumentationen handlar ju om att visa vad det är som sker...."
     Jag: "Ja men att vi dokumenterar barnens individuella läroprocesser är ju också en pedagogisk dokumentation ju..."
     Kollega: "Ja de är det ju, det handlar om att liksom göra det osynliga synligt!"
     Jag: "Du de där är ju precis vad jag tänker, har strukit under det ordentligt i boken vi läser, tycker de är så bra!"
     Kollega: "Ja jag vet har också fått det från kursen på utbildningen och det är ju jättebra men vad betyder det mer än bara det liksom, de är ju dit man vill nå? Jag tycker det är svårt med pedagogisk dokumentation"
     Jag: "Aaa jag tycker de här är så svårt! Vad är pedagogisk dokumentation, har så svårt att greppa det!"

Jag har egentligen en tydlig bild av vad, hur och varför vi arbetar med pedagogisk dokumentation ändå känner jag allt för ofta en osäkerhet kring det. Ställer mig ofta frågan "vadå pedagogisk dokumentation?" Varför vi ska använda oss av pedagogisk dokumentation har jag nog klart för mig men kommer som sagt ofta tillbaka till hur och vad.
När min kollega lyfter just det att det handlar om att göra det osynliga synligt och att få en djupare förståelse för den pedagogiska dokumentationen tänker jag direkt på det Lenz Taguchi (1997) skriver om den synliga samt den osynliga pedagogiska miljön. Den synliga miljön innebär att man bland annat ordnar lokaler och material väl synligt och bra planerat för barnens möjlighet till lekfulla miljöer och skapande aktiviteter. Den osynliga pedagogiska miljön är den som handlar om förhållningssätt och synsätt till barnen och mot varandra som pedagoger (Lenz Taguchi, 1997 s.10). Jag menar precis som Lenz Taguchi (1997) framhåller att det är det här som den pedagogiska dokumentationen ska lyfta och även då jag ser det som självklart att det är just kvalitén i vår verksamhet som vi lyfter med hjälpa av dokumentationen känner jag att man lätt glömmer bort det här syftet. Hur kommer det sig det är ju så självklart?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar